Bisdomreis naar Lourdes

15 januari 2018

Bets Wiegmans uit Deursen op
Pelgrimstocht naar Lourdes.

 

Bets Wiegmans-Strik heeft van 14 tot 21 oktober een indrukwekkende reis gemaakt. Ze is met een goede kennis, Wilma Hoefnagel uit Haren, een week naar bedevaartsoord Lourdes in het zuiden van Frankrijk geweest. Aanvankelijk zou zij met haar zus Sjaan die reis maken, maar helaas is Sjaan overleden. En dus werd de reis ondernomen met Wilma, met wie Bets vorig jaar ook de reis naar bedevaartsoord Assisië (Franciscus) in Italië maakte.
En zo vloog Bets met hoge snelheid in bus en trein naar Lourdes met 1100 andere Nederlandse pelgrims, waaronder ook gelovigen uit dorpen hier in de buurt. De reis was georganiseerd door de Katholieke Reisorganisatie van het bisdom. In Lourdes woonde zij elke dag een heilige mis bij met als voorganger de Bossche bisschop De Korte. Ook de pastoor van Neerloon was er bij, alsmede diaken René Lamers van de parochie Johannes de Doper, waar Deursen onder valt.
Onder de indruk was Bets vooral ook van de verlichte processie. Maar zeker ook van de verering van Maria en Bernadette, het meisje dat de verschijning van Maria mocht mee maken, waaruit het Lourdes als bedevaartsoord is ontstaan. “Het grote wonder”, zoals Bets het zegt. “Als gelovig katholiek wilde ik dit graag meemaken, het geloof spreekt je zo veel meer aan. Zoiets als Lourdes met alles erom heen doet je iets. Een geweldige belevenis, ook erg emotioneel, omdat mijn zus er niet bij was”, aldus Bets uit Deursen, die met een foto van haar overleden zus bij het beeld van Maria is gaan staan, zodat Sjaan toch nog een beetje de pelgrimstocht kon meemaken.
“Ja, en dan natuurlijk veel bidden en zingen. Een mooie reis met naast devotie ook veel plezier.”
En Bets had het in Lourdes ook druk met kaarsjes opsteken. Verschillende personen uit haar omgeving hebben Bets een of meerdere euros mee gegeven om in Lourdes een lichtje te laten branden.

Bron: Nieuwsblad Over d’n Dam.

Andere berichten