Wereldjongerendag 26 november – Christus Koning

23 november 2023

WERELDJONGERENDAGEN

Paus tegen jongeren: ‘Probeer elke dag een woord van hoop te delen’

Selinde van Dijk-Kroesbergen16 november 2023

image

Paus Franciscus spreekt jongeren toe tijdens de Wereldjongerendagen in Lissabon.
Voor de diocesane Wereldjongerendag vraagt hij jongeren om de hoop van de wereld te zijn.
Foto: CNS – Lola Gomez

Paus Franciscus heeft jongeren uitgenodigd om een licht van hoop te zijn in een wereld die lijdt onder oorlog, geweld en wanhoop. Hij doet dat in een brief in aanloop naar de 38e diocesane Wereldjongerendag, die op 26 november plaatsvindt.

Doordat God de mens schiep naar Zijn evenbeeld “kunnen wij tekenen zijn van Zijn liefde, die aanleiding geeft tot vreugde en hoop, zelfs in situaties die hopeloos lijken,” schrijft de paus in een boodschap aan tieners en jongvolwassenen die op 14 november werd gepubliceerd.

Wereldjongerendagen

Sinds 1985 viert de katholieke Kerk wereldwijd ieder jaar de WJD in de bisdommen. Dit jaar zal dat op 26 november plaatsvinden, de dag van het hoogfeest van Christus Koning.

De eerstvolgende internationale WJD staat gepland voor 2027 in het Zuid-Koreaanse Seoul. Voor die tijd is er nog een Heilig Jaar in Rome in 2025. De paus moedigt jongeren aan om het Heilig Jaar ook bij te wonen.

Hoop lijkt afwezig

In zijn boodschap over het thema ‘Vreugde in de hoop’ zegt paus Franciscus dat we in een tijd leven waarin voor veel mensen, inclusief jongeren, “de hoop afwezig lijkt”. Veel mensen, zo schrijft hij, “hebben het gevoel alsof ze in een donkere gevangenis zitten, waar het licht van de zon niet binnen kan komen”.

De paus wijst hierbij op het hoge zelfmoordcijfer onder tieners en jongvolwassenen in sommige landen. Het is volgens hem een dramatisch teken van het niveau van depressie in de wereld.

“Als je je omringd voelt door de wolken van angst, twijfel en ongerustheid en je ziet de zon niet langer, neem dan het pad van het gebed.

“Hoe kunnen we in zulke situaties de vreugde en de hoop ervaren waarover de heilige Paulus spreekt?” zegt paus Franciscus. “Het risico bestaat dat we in plaats daarvan ten prooi vallen aan wanhoop.”

Vlam

Paus Franciscus merkt op dat vreugde en hoop “niet het product zijn van onze menselijke inspanningen, plannen of vaardigheden”. Dat komt voort uit een ontmoeting met Christus.

Die vreugde en hoop moeten als een vlam levend gehouden worden. “Een vlam heeft zuurstof nodig om te blijven branden, om uit te groeien tot een groot vreugdevuur van hoop.” Dat kan door dagelijks gebed en door de beslissing te nemen om in hoop te leven.

“Als je je omringd voelt door de wolken van angst, twijfel en ongerustheid en je ziet de zon niet langer, neem dan het pad van het gebed.” De paus verwijst naar de woorden van Benedictus XVI in de encycliek Spe Salvi: “Want ‘als niemand meer naar mij luistert, luistert God nog steeds naar mij’.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De hoop die dan ontstaat, is voor iedereen bedoeld. “Koester de vonk die in je is ontstoken, maar deel die tegelijkertijd. Je zult gaan beseffen dat die vonk door het delen groeit.”

Suggestie

Hij waarschuwt voor het delen van negatieve dingen, zoals vaak op de sociale media gebeurt. Jongeren moeten zich niet laten besmetten door onverschilligheid en individualisme, benadrukt de paus.

“Dus mijn concrete suggestie is deze: probeer elke dag een woord van hoop met anderen te delen. Probeer zaadjes van hoop te zaaien in de levens van je vrienden en iedereen om je heen.”

Katholiek Nieuwsblad

Andere berichten