Wereld Jongeren Dagen Lissabon

14 augustus 2023

WJD – Lissabon via Taizé – Barcelona – Toledo en terug via Fatima – Burgos – Poitiers

Voor mij is dit is de tweede WJD-reis geweest, de eerste reis was in 2016 naar Krakau in Polen. Daar was ik met een andere jongere groepsleider van tien jongeren, een prachtige, leerzame en intense reis.
Nu zeven jaren later, maakte ik de tweede reis van 25 juli tot en met 9 augustus met een bus vol jongeren en hun begeleiders naar Lissabon. Ook weer een fantastische en intense reis, maar nu als mede eindverantwoordelijke namens onze bisschop Mgr. G. de Korte.

Wat vooraf ging
Graag neem ik je mee in deze reis. Daar gingen twee jaren van voorbereidingen aan vooraf met een werkgroep bestaande uit zo’n acht personen. Daarin was ook het Nederlandse Dovenpastoraat vertegenwoordigd.
De totale reisgroep kwam voordat de reis begon twee keer samen om kennis te maken met elkaar. In het openingswoord op de dag van vertrek, 25 juli, sprak ik de jongeren, in de leeftijd van 16 tot en met 35 jaar, toe dat ze een levens- en geloofsreis met intense ontmoetingen tegemoet konden zien. Ontmoetingen met vele jongeren uit de wereld en met Jezus. Dat ik ze van harte gunde Jezus te ervaren als die hoeksteen in het leven en van de Kerk en dat zij de bouwstenen zijn om samen die Kerk vorm te geven.

Zo’n reis heeft ook een thema nodig dat wereldwijd uitgedragen wordt, namelijk: ‘Maria stond op en ging met spoed’ (Lucas 1,39). Maar hoe ga je dat doen en waar ga je naar toe? Wat kom je onderweg tegen…een file, een kruispunt, een voorrangsweg, een stopbord, verkeerssituaties die je ook in jouw dagelijks leven en geloofsleven tegenkomt. De vraag die we daarbij aan de jongeren hebben voorgelegd: “Welke (geloofs)weg wil jij gaan?’.

 

Een bijzonder beeld van Maria met Jezus.
Valt het bij je op hoe beiden zich tot elkaar verhouden?

 

Diaken René Lamers
Bisschoppelijk gedelegeerde JBDB

 

 

Vervolg van onze reis via

Wereldjongerendagen 2023 – Bisdom van ‘s-Hertogenbosch (bisdomdenbosch.nl)

 

Lees ook in ons parochieblad D’n Doper van september

Andere berichten