Ratatouille

3 maart 2022

Naast dat het een pittig Frans groentegerecht is, staat dit woord ook voor een verzameling van zeer uiteenlopende zaken, ofwel een mengelmoes.

Mijn agenda voor corona gaf dat beeld. Een mengelmoes van allerlei ‘do’s’ qua werk, vrije tijd, huishouden en vrijwilligerswerk. De afgelopen twee jaren bleven veel do’s achterwege. Je werd zelfs onrustig van de rust en de stilte. Een tijd die mij wel bracht om elke keer te kijken wat wel mogelijk was. Ja, omdenken dus.

Omdenken, juist nu op het moment dat die agenda rijkelijk met allerlei do’s weer gevuld kan worden. Ga jij daar nu bewuster mee om hoe en waardoor die agenda gevuld mag worden? Dat is wel mijn voornemen, maar ik merk nu al dat mij dat niet helemaal gaat lukken en ik weet dat het ten koste gaat van mijn tijd met het gezin, God en naasten. Wij allemaal hebben de tijd geschonken gekregen om daarmee stil te staan in het leven waar het om gaat. Wellicht heb ook jij als ik daar over nagedacht, maar op de één of andere manier overkomt het mij toch over te gaan naar de orde van de waan van de dag. Ach zo zit ik in elkaar en kan ik ook slecht nee zeggen. Laten we nou wel wezen het woord ‘nee’ past toch niet echt bij het omdenken. Of denk ik nou verkeerd?

Ook het woord nee mag je leren om te denken. Of is het gewoon prioriteiten stellen?

Wat is belangrijk voor jou? Dat evenement, het uit eten, het op vakantie gaan, lekker chillen binnen de 1,5 meter! Natuurlijk, dat is belangrijk. Dat is nodig om jouw hart open te krijgen voor iets nog belangrijkers. De afgelopen twee jaren hebben ons dat geleerd. Als mens ben je ontzettend kwetsbaar en niet alles is maakbaar en direct voorhanden. Geduld en vertrouwen worden op de proef gesteld. Wat wilt het ons leren? Wat als we deze tijd nu eens zouden besmetten met de liefde van Jezus in plaats van met onze angst?

Geloof, in het uiteindelijke goede!
Om dat te ontdekken, heeft tijd nodig en het maken van keuzes. Hou vooral vol!

Ook dat ging op voor carnaval dit jaar. Gefeest zonder die maandenlange voorbereiding. Door te blijven geloven in het uiteindelijke goede is het wellicht voor velen een feest geweest dat anders gevierd en ervaren werd als voorheen. Intenser?

Neem die geest mee om weer nuchter te stappen in die vastentijd.
Geen tijd voor somberheid en strakke gezichten, vind ik. Gebruik deze tijd op weg naar het grootste geloofsfeest. Daar waar het uiteindelijk om te doen is. Zoals Petrus het in zijn eerste brief aan de christenen in de stad Korinthe overbrengt (H15, 51) “En nu deel ik u een mysterie mee: wij zullen niet allen sterven, maar wel allen van gedaante veranderen”.
Zet die stappen en ontdek waar het om gaat in jouw leven.
Geluk, vreugde en je vooral geliefd voelen.

Pak deze ‘do’ eens op: Het gebruik van de SOAP methode van Bijbel lezen. SOAP?
Bezoek deze website over manieren van bijbellezen.

Probeer in die ratatouille van het leven het kostbare eruit te halen voor jouzelf.
Een goede tijd wens ik jou toe.

René Lamers, diaken

Andere berichten