Ontdek de Pauscast

24 januari 2022

Een twaalfdelige podcastserie voor iedereen die meer wil weten over dat intrigerende Vaticaan en zijn belangrijkste inwoner: de paus. Andrea Vreede, Vaticaan-correspondent voor de NOS, en Wilfred Kemp, KRO-NCRV presentator, praten in een aangenaam en enerverend gesprek over alle in en outs van het kleinste land ter wereld: Vaticaanstad.

Het is een wereld waar je als ‘gewone sterveling’ niet makkelijk in komt, laat staan echt binnen mag kijken, terwijl de invloed van het Vaticaan en de paus op de wereld heel groot is. Andrea Vreede en Wilfred Kemp kennen er als geen ander de weg en nemen je mee!

Behalve dat het hoofdkwartier is van de Rooms-Katholieke Kerk met zo’n 1,3 miljard gelovigen over de hele wereld, heeft Vaticaanstad ook een voetbalelftal, supermarkt, benzinestation en radiozender. Maar er een hotelkamer boeken, dat is voor een gewone sterveling onmogelijk. Wie mogen er eigenlijk wel het Vaticaan in, en hoe is het echt daar achter die hoge muren? Hoe zit het met de beveiliging? Wonen er ook vrouwen? En hoe rijk is het Vaticaan eigenlijk? En wat te denken van de verhalen van Dan Brown? Hij beschrijft het Vaticaan als een magische wereld waarin mannen in lange jurken complotten smeden… Kortom: geen land dat, hoe klein ook, zoveel mysteries kent als Vaticaanstad!

Ook veel aandacht in de Pauscast voor, hoe kan het anders: de paus. Hoe wordt hij gekozen? Kan hij, eenmaal paus, doen wat hij wil? Andrea en Wilfred kijken terug op voorgangers van de huidige paus, maar praten vooral over de paus van het moment: Franciscus, de sympathieke Argentijn Jorge Bergoglio. Is hij werkelijk zo progressief als wij hier in Nederland denken? Hij heeft het imago van een knuffelpaus, maar binnen de muren van het Vaticaan is één van zijn bijnamen: The Latin Dictator. Wat heeft hij veranderd tijdens zijn pausschap, wat heeft hij nog op de agenda staan? Hoe vult hij zijn dagen, en wat zeggen ze in de Italiaanse media over Papa Bergoglio?

In elke Pauscast beantwoorden Andrea en Wilfred in de rubriek ‘pauseren’ ook vragen van luisteraars. Wat verdient een paus en moet hij belasting betalen? Waarom moet een paus een andere naam aannemen? Waarom draagt hij wit, en wanneer mag de mijter uit de kast? En hoeveel macht heeft de paus in werkelijkheid?

In de eerste aflevering praten Andrea en Wilfred over hun eigen allereerste kennismaking met het Vaticaan. Ze geven onmisbare tips voor mensen die Vaticaanstad willen bezoeken, praten met Paul Deckers, die al 35 jaar met Pasen het Sint-Pietersplein versiert met bloemen. En ze geven antwoord op de luisteraarsvraag of paus Franciscus, die het vaak heeft over solidariteit met vluchtelingen, zelf ook vluchtelingen opneemt in het kleine Vaticaanstad. KRO (en later KRO-NCRV) doet al sinds haar oprichting verslag van het Vaticaan en de paus. Nu ook in een Pauscast, toegankelijk en interessant voor iedereen die nieuwsgierig is naar het Vaticaan en de paus!

Klik op ‘Ontdek de Pauscast

Andere berichten