Carlo Acutis – heilig verklaring

28 mei 2024

Na tweede wonder kan Carlo (15) heilig worden verklaard:
studente genas na zware verwondingen door fietsongeluk

De in Londen geboren tiener Carlo Acutis wordt heilig verklaard. Paus Franciscus heeft donderdag tijdens een speciale bijeenkomst diens tweede wonder erkend. De datum van de heiligverklaring is nog onbekend.

Carlo overleed in 2006 op 15-jarige leeftijd aan leukemie.

Volgens paus Franciscus is de genezing van een studente in Florence in 2018 toe te schrijven aan Carlo Acutis. De jonge vrouw viel van haar fiets en liep een zware schedelbasisfractuur op. Vanaf de dag na het ongeluk bad haar moeder zo goed als elke dag op Carlo’s graf in Assisi om genezing. Ondanks de slechte toestand van de studente kwam die er weer helemaal bovenop. Een wonder, vond de moeder van de jonge vrouw. En dat bevestigt nu ook de paus.

Het is het tweede wonder dat aan Carlo Acutis wordt toegeschreven, en daarmee komt zijn heiligverklaring in beeld. Het eerste wonder stamt uit 2013. Een Braziliaanse jongen (6) met een zeldzame erfelijke afwijking aan de pancreas raakte toen tijdens een mis een relikwie van Carlo aan, een stuk bebloede pyjama waarin die had geslapen vlak voor zijn dood. De symptomen van de ziekte verdwenen.

Het Vaticaan vond het een wonder en het was de reden dat Carlo op 10 oktober 2020, 14 jaar na zijn overlijden, zalig werd verklaard. Nu ligt de weg open naar een heilig verklaring, daarvoor zijn namelijk twee wonderen nodig.

Beschermheilige van jeugd en internet

Carlo Acutis wordt de eerste heilige in de geschiedenis van de katholieke kerk die zo jong was toen hij overleed. Tijdens zijn korte leven combineerde de jongen zijn passi

e voor computers met een sterk geloof in God. Hij zette verschillende websites op die het katholieke geloof over de wereld verspreidden. Carlo wordt dan ook gezien als ‘Gods influencer’ en is beschermheilige van de jeugd en het internet.

In 2006 overleed de pas vijftienjarige jongen, een paar maanden nadat bij hem acute leukemie werd geconstateerd.

In april 2019, anderhalf jaar voor zijn zaligverklaring, werd zijn lichaam opgegraven en in een doorzichtige schrijn geplaatst in het Santuario della Spogliazione in Assisi. Dit heiligdom in de centraal-Italiaanse stad is inmiddels een waar bedevaartsoord geworden voor jonge gelovigen van over de hele wereld.

Paus Franciscus is vernoemd naar Franciscus van Assisi, de beschermheilige die opkwam voor armen en minderbedeelden.

Andere berichten