ADVENT: Een online adventsbezinning met mgr. Woorts

2 december 2020

Ter voorbereiding op Kerstmis heeft mgr. Herman Woorts een video opgenomen waarin hij een overweging geeft bij het Middelrijns altaarstuk in het Museum Catharijneconvent.

Het initiatief voor de online adventsbezinning komt van het Centrum voor Parochiespiritualiteit (CPS). Het centrum vroeg mgr. Woorts om dit op zich te nemen, omdat hij naast hulpbisschop van het aartsbisdom ook docent christelijke kunst en iconografie is. Hij is daarom bij uitstek in staat om het geloof te verkondigen aan de hand van inspirerende kunstwerken.

Handreiking

Stafmedewerker Tim Schilling is blij met het resultaat: “Helaas was het nu niet mogelijk om een fysieke bezinningsdag te organiseren met mgr. Woorts, maar op deze wijze wil het CPS mensen een handreiking bieden ter voorbereiding op het grote feest van Kerstmis.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Voedsel voor de geest

In de dertien minuten durende video bespreekt Woorts thema’s uit de Advent aan de hand van één van de meest bekende kunstwerken van de vaste collectie van het Museum Catharijneconvent: het Middelrijns altaarstuk uit 1410. De hulpbisschop gaat in op de vier panelen die inzicht geven in de menswording van Jezus.

Door zijn bezinning hoopt Woorts niet alleen een nieuwe kijk op de schilderingen te bieden, maar ook voedsel voor de geest. Zijn wens voor alle kijkers is dat zij in de Advent “meer en meer vervuld zullen worden van de Heilige Geest”.

Bekijk hier de video:

Naast deze video, is er op het YouTube-kanaal van het CPS ook een meer uitgebreide versie te zien. Die duurt ongeveer twintig minuten en daarin toont de Utrechtse hulpbisschop ook twee iconen uit zijn privécollectie.

 

Bovenstaande foto is van:

Mgr. Woorts tijdens de opnamen van de video in het Museum Catharijneconvent. Foto: Centrum voor Parochiespiritualiteit

Andere berichten