Lezing: Liefdesgeboden – Benedictijnse spiritualiteit als bron voor liefde

Event details

  • dinsdag | 12 February 2020
  • 17:30
  • Parochiecentrum, Pastoor van Winkelstraat 1 te Schaijk

Mag je als monnik van liefdesliederen houden? Hoe kan christelijke spiritualiteit je liefde verrijken? Veel mensen denken bij liefde en religie vooral aan strenge regels, maar de ervaring spreekt een andere taal: in het klooster van je leven mag je niet alleen liefhebben, nee, je moet! Liefde is geen verbod maar een gebod. Wie spiritualiteit zoekt, moet zijn gevoelens heiligen. Dat geldt voor negatieve emoties wanneer dingen niet goed gaan, maar zeker ook voor liefde wanneer je van andere mensen houdt.

In deze lezing worden we door broeder Thomas Quartier, Benedictijn en theoloog, uitgenodigd om vanuit oude en nieuwe bronnen op zoek te gaan naar geboden voor heilige liefde.

Aan de orde komen teksten uit de Schrift, uit de Regel van Benedictus, van middeleeuwse monastieke schrijvers zoals Hildegard van Bingen en Aelred van Rievaulx en ook van huidige musici zoals Neil Young.

Liefdesgeboden zijn een positief signaal in een vaak liefdeloze realiteit van kerk en wereld.

Thomas Quartier OSB (1972) is monnik van de Sint Willibrordsabdij van de Benedictijnen in Doetinchem. Hij doceert theologie aan de universiteiten van Nijmegen en Leuven en is verbonden aan het Titus Brandsma Instituut. Hij publiceerde onder andere: Heilige woede. Monnik zijn, een radicale keuze (Adveniat 2018) en Liefdesgeboden. Gevoel in het klooster van je leven (Adveniat 2019).

Datum: Woensdag 12 februari 2020.
Lezing begint om 19.30 uur. Vanaf 19.00 uur is er inloop met koffie/thee.

 

Alle lezingen zijn vrij toegankelijk.

Wees welkom!
Hopelijk zien we elkaar bij deze lezing.