Lezing: Leven in verbondenheid met de schepping

Event details

  • dinsdag | 15 January 2020
  • 17:30
  • Pastoor van Winkelstraat 1, Schaijk

Woensdagavond 15 januari.

In onze voortdurende zoektocht naar ‘het goede leven’ blijkt dat we ons gevoel voor verbondenheid met de natuur, met de schepping, zijn kwijtgeraakt.
De mens is vervreemd van de natuur, we ervaren de schepping niet langer als ons thuis. Hoe kunnen we dat gevoel van verbondenheid weer terug krijgen?

Aan de hand van zijn boek Thuis in de kosmos (Amsterdam University Press, 2018) doet Smedes een voorstel voor een hedendaagse visie op de natuur en de plaats van de mens daarin, gebaseerd op hedendaagse natuurwetenschappelijke, filosofische en theologische inzichten. Een visie waarin de mens volledig onderdeel van de natuur is, waarin de mens voluit leeft in verbondenheid met de natuur. Het heelal draait niet om de mens, maar toch speelt de mens misschien onverwacht een belangrijke rol in het geheel.

Volgens de Bijbel heeft God voor ons een huis gemaakt (de schepping). De vraag aan ons vandaag is: lukt het ons om een huis voor God te bouwen?

Taede A. Smedes (1973) is godsdienstfilosoof en theoloog en werkt als freelance journalist, redacteur en vertaler. Hij schrijft o.a. voor De Volkskrant en het Nederlands Dagblad. Hij studeerde theologie in Groningen en promoveerde in 2004 op een proefschrift over Gods handelen en het natuurwetenschappelijke wereldbeeld. Hij werkte als onderzoeker aan verschillende universiteiten, waaronder in Leiden, Leuven, Nijmegen en Amsterdam, en schreef een aantal boeken over geloof en natuurwetenschap en over veranderende vormen van religie vandaag.

Zijn website is hier te vinden: www.tasmedes.nl.

 

Alle lezingen beginnen om 19.30 uur. Vanaf 19.00 uur is er inloop met koffie/thee.

 

Alle lezingen zijn vrij toegankelijk. Wees welkom!

Hopelijk zien we elkaar bij deze lezingen!